Parke Neden Yapılır, Niçin Küflenir ve Böceklenir?
Laminat parke; istenilen desen ve renkte basılmış kağıda reçine emdirilmesi sonucu elde edilen kaplama bir levhadır. Reçine emdirme, üre formaldehit ve melamin formaldehit gibi malzemeleri emdirilmiş kağıtların fırınlanması ve kurutulması işlemidir. Lamine parke; ahşap malzeme tabakalarının birbirine yapıştırılması ve üzerlerine kaliteli ağaçtan ince bir kaplama yapılması sonucunda elde edilir. Masif parke ise ilk kullanılan parke türüdür ve kurutulmuş ahşabın 16 ila 20 mm kalınlıklarda, şeritler ve ince tabakalar halinde kesilmesi suretiyle elde edilir. Bu tür parkelerin yapımında; gürgen, meşe, gül ağacı ve dişbudak gibi sert ağaçlar kullanılmaktadır.
Parke Niçin Küflenir ve Böceklenir?
Parke küflenmesi, nemli ve havasız ortamlar nedeniyle oluşan bir yüzey sorunudur. Küf oluşumunu önlemek amacıyla yapılması gereken en doğru şey, uygun havalandırmanın sağlanmasıdır. Küf, genel olarak ahşap temizleme sıvıları ve bulaşık teli yardımıyla çıkartılabilir. Yüzeye işlemiş küf söz konusu ise, uygun bir temizleyici kullanılmalıdır. Şayet cilanın altında oluşmuş ise, bu kez yeniden cila yapmanız gerekir.
Parkelerin zarar görmesine neden olan, kısa sürede yayılan ve parkeyi kemiren böceklere “termit” adı verilmektedir. Bu böcekler parkenin döşenmesi ya da kalitesiyle doğrudan ilgili değildir. Termitlere davetiye çıkaran en önemli unsur, çevresel faktörlerdir. Bu anlamda parkenin en büyük düşmanlarından biri olan nem, termit oluşumuna da neden olan en önemli unsurdur.
Parkenizi içten içe kemiren ve fark edildiği zaman onarılması çok güç olan termitler, tüketicilerin parkeye olan bakış açısını da zedelemektedir. Parke böceklenmesi veya termitleri oluşturan asıl sebep, çevresel koşullardır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, ortaya çıkan hasarları gidermeye çalışmadan önce yapmanız gereken şey, profesyonel bir uzman tarafından termitlerin yok edilmesini sağlamaktır. Aksi halde parkeye daha çok zarar vermeniz kaçınılmaz olacaktır.
[whatsappchat id=2]